Registrace byla úspěšná!
Klikněte na odkaz v e-mailu zaslaném na adresu
Svět
Světové zprávy: aktuální novinky a události ze zahraničí

Na Aljašce byla vyhlášena hrozba vlny tsunami kvůli zemětřesení o síle 8,1

© Sputnik / Alexandr Piragis / Přejít do fotobankyTichý oceán, pobřeží Kamčatky
Tichý oceán, pobřeží Kamčatky - Sputnik Česká republika, 1920, 29.07.2021
Sledujte nás na
K zemětřesení o síle 8,1 došlo u pobřeží amerického státu Aljaška, informuje Geologická služba USA (USGS).
Zemětřesení bylo zaregistrováno v 06:15 UTC (08:15 SELČ). Epicentrum podzemních otřesů leželo 91 km jihovýchodně od malé osady Perryville. Ohnisko se nacházelo v hloubce 46,7 km. Podle dat odborníků se velké město státu Anсhorage nachází daleko od epicentra, 789 kilometrů.
Informace o obětích a škodách nejsou hlášeny.
Americké středisko pro varování před tsunami (NWS) informovalo o existenci této hrozby.
„Hrozba tsunami: zemětřesení o síle 8,1 jihovýchodně od osady Chignik na Aljašce,“ uvádí se ve zprávě střediska na Twitteru.
Dotřes byl zaregistrován v 06:23 UTC (08:23 SELČ). Epicentrum podzemních otřesů se nacházelo 137 km severozápadně od malé osady Chignik. Ohnisko leželo v hloubce 42,2 km.
Za několik minut, v 06:32 UTC (08:32 SELČ), zaznamenali seismologové ještě jeden dotřes o síle 5,6. Epicentrum se nacházelo 130 km od Chigniku. Ohnisko leželo v hloubce 16,5 km.
Tornádo na louce. Ilustrační foto - Sputnik Česká republika, 1920, 25.06.2021
Názory
Meteorolog: Určit podmínky pro vznik silných bouří je možné, předpovědět tornádo nikoliv
Úřady řady osad na Aljašce doporučily obyvatelům území, kde existuje nebezpečí, aby se evakuovali.
Policie města Homer vyzvala na své stránce na Facebooku místní obyvatele, aby se evakuovali na vyvýšeniny. Byla rovněž zřízena speciální evakuační střediska. Učinily to například úřady města Kodiak. „Platí varování před přílivovou vlnou tsunami…. Pokud se nacházíte v místě zatopení, přepravte se na vyšší místo,“ píše se ve zprávě střediska pro mimořádné operace tohoto města na Facebooku.
Podle zprávy místní televize Alaska's News Source prohlásil mluvčí ministerstva vnitřní bezpečnosti státu Aljaška Jeremy Zideck, že se úřady spojily s obyvateli Perryvillu, „komuny, jež se nachází nejblíž k epicentru“.
„Mají tam málo obyvatel, lidé z Perryvillu nám řekli, že otřesy byly velmi silné a že zahájili evakuaci,“ zdůraznil Zideck.
Nebezpečí tsunami bylo později částečně odvoláno a objevilo se upřesnění, že varování platí pro jižní část Aljašky a poloostrovu Aljaška a také Aleutských ostrovů.
Zprávy
0
Nejdříve novéNejdříve staré
loader
Chcete-li se zapojit do diskuse,
přihlaste se nebo se zaregistrujte
loader
Chaty
Заголовок открываемого материала