04:12 25. listopadu 2020
Video
Získat krátkou URL
1600
Sledujte nás na

Samici levharta sněžného a její mláďata se povedlo zachytit fotopastí na začátku listopadu na území ruské Sajansko-Šušenské přírodní rezervace. Na videu mláďata prozkoumávají okolí za doprovodu matky a zdokonalují své lovecké schopnosti – během hry útočí na matku a na sebe navzájem.

Koťata také zaútočila na jednu fotopast a rozbila ji. Druhou očichávala a pokousala. 

Irbis 

Levhart sněžný či irbis je predátor, který žije a loví sám. Nejaktivnější je v noci, kdy obchází náhorní plošiny a hledá kořist.

Délka těla predátora dosahuje 110-125 centimetrů, hmotnost je 20-40 kilogramů. V porovnání délky ocasu a těla má ze všech kočkovitých šelem irbis nejdelší ocas. 

Irbis žije v horských oblastech Asie od Afghánistánu po západní Čínu, v Himalájích, v Tibetu, v horách Mongolska, na Altaji. Samice mohou porodit 2-4 mláďata, která ve věku tří měsíců začínají chodit s matkou a v pěti až šesti měsících už s ní loví.  

Irbis je na červeném seznamu Mezinárodního svazu ochrany přírody jako ohrožený druh, je to tedy nejvyšší kategorie ochrany. Za ohrožený je uznán i v Rusku, kde je chráněn v Sajansko-Šušenské a Altajské přírodní rezervaci. 

Více:

Video: Příšerná katastrofa na Kamčatce: Stovky mrtvých mořských zvířat na pobřeží Tichého oceánu. Kdo za tím stojí?
Všední den krále zvířat: Na videu se objevila půvabná chůze této velké kočky
„Šílené zvíře“ Madagaskaru. Unikátní nález může prozradit, jak se vyvíjeli starověcí živočichové
Štítky:
video, irbis
Pravidla společenstvíDiskuse
Komentovat pomocí SputnikuKomentovat pomocí Facebooku
  • Komentář